четвъртък, 31 декември 2015 г.

Лешникова торта с много шоколад



Какво да купим?
За блатовете:
10 белтъка
250 гр. пудра захар
300 гр. смлени лешници
2 с.л. брашно

За крема :
10 жълтъка
1 л. прясно мляко
3 пудинга с варене ванилия
3 с.л. брашно
150 гр. захар
2 пакетчета желатин
100 гр. млечен шоколад
200 гр. черен шоколад
300 гр. бял шоколад
200 гр. масло
100 мл. сладкарска сметана

























Приготвяне
Белтъците и захарта се разбиват на сняг. Към тях се прибавят ситно смлените ядки (изпечени и обелени преди това) и брашното, разбърквайки с шпатула. Изпичат се 3 еднакви блата в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15-20 минути или до готовност в зависимост от силата на фурната. Оставят се настрана да изстинат.
За крема: 800 мл. от млякото се кипват при непрекъснато разбъркване с телена бъркалка, добавяйки захарта накрая. Останалите 200 мл. мляко се разбиват с миксер със жълтъците, брашното и пудингите. На тънка струя и при непрекъснато бъркане се добавя горещото мляко, след което кремът се връща на котлона и на много слаб огън се вари до сгъстяване няколко минути. Желатините се разтварят в 8-9 с.л. студена вода и след 5 минути се разтопяват на водна баня. Добавят се към кремът, който се оставя да се охлади. След като това стане, към него се прибавят разбитата на сняг сметана и мекото масло и се бърка с миксера до хомогенност. Кремът се разделя на 2 равни части. Към едната част се добавя разтопения на водна баня бял шоколад. Към другата част – разтопените отново на водна баня млечен и черен шоколад. Шоколадът не трябва да е горещ.
Тортата се сглабя в ринг или форма с падащо дъно като се редуват блат, черен крем, блат, бял крем (2/3 от него), блат, бял крем (останалата 1/3). Накрая се украсява по желание – в случая с малко разтопен шоколад направих спирала и с клечка за зъби „разграфих” парчетата. Необходимо е тортата да престои една нощ в хладилника.

Няма коментари:

Публикуване на коментар