четвъртък, 24 декември 2015 г.

Торта Наташа



Какво да купим?
3 големи или 4 малки яйца
150 гр. захар
180 гр. заквасена сметана
5 гр. бакпулвер
180 гр. брашно
1/4 ч.л.сол
100 гр. стафиди
60 гр. сусам
40 гр. маково семе

За крема:
600 гр. заквасена сметана
200 гр. пудра захар
1 ч. л. желатин
1 ч. л. настъргана кора от лимон
1-2 банана или друг мек плод

200 гр. сладко от малини
1 ч. л. желатин


Приготвяне
Разделят се белтъците от жълтъците като към белтъците се прибавят 100 гр. от захарта и се разбиват с миксер на сняг. Жълтъците се разбиват с останалите 50 гр. захар. Прибавя се и сметаната. Двете смеси се смесват и разбъркват внимателно с шпатула. Пресятото брашно, бакпулвера и солта се прибавят с непрекъснато бъркане към яйчната смес. Тестото се разделя на три равни части. Към първата се добавят стафидите, към втората - маковото семе, към третата - сусама. Всяка смес се пече по отделно в покрита с пекарска хартия форма за печене в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 10-15 минути. Блатовете се оставят да изстинат напълно.

За крема: разбиват се сметаната, пресятата пудра захар и настърганата кора от лимон. Желатинът се разтваря в 2-3 с.л. вода и щом набъбне се разтопява на водна баня. Прибавя се на тънка струя към крема при непрекъснато разбъркване, но не горещ.
 
Тортата се сглобява в ринг като първо се слага стафидения блат, след това маковият и накрая - сусамовият. Между тях и отгоре се намазва по равно количество крем. Може да се наредят и тънки резанчета банани, малини, ягоди или друг плод. Тортата се оставя в хладилник за два часа. Към малиновото сладко се добавя втората доза желатин, приготвен по същия начин. Залива се цялатата тортата и се оставя да стегне отново в хладилника за няколко часа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар