неделя, 13 декември 2015 г.

Портокалова торта



 
Рецептата е взета от Sentiments in the kitchen..

Какво да купим?
за блата:
3/4 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер 

½ ч.ч. пудра захар
1 ванилия
½ ч.ч. заквасена сметана
2 яйца
60 гр. разтопено масло
2 с.л. какао
100 гр. тъмен шоколад
кората на 1 портокал 



120 гр. меко масло
½ ч.ч. пудра захар
1 ч.ч. смлени ядки (бадеми + орехи)
50 мл. тъмен ром

за крема:
500 гр. Маскарпоне
захар на вкус
1 ванилия
200 мл. животинска сметана
15 мл. ром

за портокаловото желе:
500 мл. прясно изцеден портокалов сок
2-3 с.л. захар
1 пак. желатин



Приготвяне
Пресяваме всички сухи съставки в купа. Разбиваме с миксер разтопеното масло, яйцата, сметаната и настърганата портокалова кора. Добавяме сухите съставки към течните и накрая – разтопения на водна баня шоколад. Изсипваме сместа в застлана с пекарска хартия форма за блат с диаметър около 24 см. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна около 20-30 минути. След като блата се изпече и напълно изстине го натрошаваме на дребно в купа. Добавяме към него смлените ядки, рома и разбитите до пухкав крем масло и пудра захар. Хомогенизираме сместа и я разстиламе като основа, притискайки с пръсти или с лъжица, във форма с падащо дъно, или в стегнат ринг върху поднос. Оставяме блата в хладилника да стегне.

За крема: разбиваме сметаната със захар на вкус, добавяме Маскарпонето, ванилията и рома. Смесваме за кратко до хомогенизиране на крема. Разстиламе го равномерно върху блата и прибираме в хладилника.

За желето: изцеждаме сока на около 6-7 портокала (зависи от големината им). Добавяме захарта и загряваме леко на среден огън при постоянно бъркане. Не изчакваме да заври, а само да се разтопи захарта. Разтопяваме на водна баня предварително накиснатия в 3 с.л. вода желатин и го прибавяме към портокаловия сок. Изчакваме докато изстине и започне да стяга леко и го изливаме върху крема. Връщаме тортата обратно в хладилника до пълното стягане на портокаловото желе. Украсяваме повърхността с натрошен шоколад, ядки или друго по желание. 



1 коментар: