вторник, 7 юни 2016 г.

Печен свински шол


Какво да купим?
2 с.л. горчица
1/2 ч.ч. бира
1 с.л. мед
1 с.л. соев сос
1 с.л. тариаки сос
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. червен пипер
2 ч.л. мащерка
1/2 ч.л. стрит кориандър
2 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
1 с.л. балсамов оцет
сол
1 с.л. брашно


Приготвяне
Количествата на всички съставки за маринатата са ориентировъчни. Винаги слагам на око и понякога замествам едни подправки с други.
Месото се накисва за няколко часа в тази марината в хладилник като купата се завива с фолио. Използвам най-малката купа, защото маринатата не е голяма като количество, а целта е да покрие месото, колкото се може повече. 
След това премествам всичко в йенски съд с капак и добавям около една чаша гореща вода. Може и алкохол да се добави, например още бира или вино. Месото се пече около 2 часа на 180 градуса, като половин час преди да се извади се обръща. Може да се махне капака накрая за няколко минути, за да се образува лека коричка. Ако имате термометър за месо, температурата за свинско месо оказана на него би трябвало да е около 85 градуса.
След това сосът се прецежда, смесва се с брашното и с телена бъркалка се разбърква добре на слаб огън за една-две минутки до сгъстяването му.

Няма коментари:

Публикуване на коментар