петък, 10 юни 2016 г.

Торта Наполеон


Какво да купим?
1 пакет бутер тесто (2 кори)
2 пакета нишесте ванилия
1 л. прясно мляко
1 ч.ч. захар
3 яйца
70 гр. масло
1 ванилия



Приготвяне
Тестото не трябва да е замръзнало или много лепнещо.
В силно загрята фурна се слагат корите, една по една върху пекарска хартия. Всяка кора се пече около 20 минути като фурната не се отваря поне първите 10-15 минути. Корите "набъбват" до около 15 см височина и се изваждат внимателно, за да не спаднат рязко. Оставят се настрана да изстинат много добре. Всяко кора се разрязва на две по дължина и така се получават 4 кори. Всяка от тях се "отупва" от изпечената страна, така че да падне горния слой. Тези остатъци след това се претриват през пръсти, за да станат ситни трохи, с които се поръсва тортата.

Кремът се прави като млякото се слага да кипне, а яйцата, захарта и нишестето се разбъркват в купичка. Към тях се добавя на тънка струя 1/3 от кипналото мляко, а след това цялата смес се връща на котлона при останалото мляко. При непрекъснато бъркане и на слаб огън се сгъстява крема. Добавя се ванилията и маслото. 
В тавичка се редуват кора, крем, кора, крем... и накрая се завършва с крем. Върху него се поръсват остатъчните трохи. Тортата трябва да престои една нощ в хладилника, за да омекнат корите и да попият хубаво крема.

Няма коментари:

Публикуване на коментар