вторник, 7 юни 2016 г.

Козунак със стафиди


Какво да купим?
1/2 кг. брашно
1/2 кубче жива мая
3 яйца
60 гр. масло +40 гр. олио или мас
125 гр. захар
125 мл. прясно мляко
кората на 1/2 лимон и 1/2 портокал
1- 2 шепи светли стафиди (или сушени боровинки), накиснати в ром или коняк, локум
1 жълтък с малко прясно мляко, маково семе и захар за намазване и поръсване
2 бр. ванилия

























Приготвяне
Това количество продукти е за два малки козунака или един голям. Стафидите се накисват още от предната вечер в ром или друг алкохол. В помещението, в което ще се месят и ще втасват козунаците, трябва да бъде много топло.
Млякото се загрява и в него се разтваря захарта, докато е още топло. Като се охлади в част от него се разтваря маята с 2 с.л. от брашното до получаването на рядка каша, която оставяме да шупне за около 15 минути.
Брашното се пресява 2 пъти. Яйцата се разбиват с телена бъркалка и се добавят ароматизаторите и шупналата мая. Добавя се останалата част от вече смесеното мляко и захар. Не се слага никаква мазнина все още! Започва се добавянето на брашното към останалата смес малко по малко, докато не се усвои цялото брашно. Тестото се изважда от купата, в която е забъркано и започва да се измесва с удряне в плота и добавяне на мазнина, но не наведнъж, а лъжица по лъжица. За около половин час месене, тестото успява да поеме цялото количества мазнина. Отделят се няколко лъжички от нея, за измазване на тавите, в които ще се пекат козунаците. Може да се използва и пекарска хартия. Тестото се слага в намазнен дълбок съд, за да втасва докато удвои обема си за около час. След втасване, готовото тесто не се меси втори път! Разделя се на фитили. Всеки фитил се разтяга, поръсва се със стафиди или локум и се навива. Правят се плитки с 3, 4 или 8 фитила върху пекарската хартия и се прехвърля в тавата, в която ще се пече. Оставя се отново да втаса за 20 мин. Фурната трябва да е предварително загрята на 160 градуса. Намазва се с разбит жълтък с мляко, поръсва се със захар и маково семе. Пече се на най-ниското ниво на фурната около 40 минути и после се покрива с фолио за още 15 минити. Козунакът се покрива с кърпа, докато изстине, а след това се държи в плик или кутия, за да не изсъхва. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар