събота, 17 октомври 2015 г.

Панна кота с круши


Какво да купим?
2 големи круши
2 с.л. мед
2-3 с.л. вишнев сироп
1-2 с.л. ром
1/2 пакетче желатин
2 с.л. вода

500 мл. животинска сметана
200 мл. прясно мляко
80 гр. захар
1 пакетче желатин
5 с.л. вода
1 ванилия


Приготвяне
Крушите се обелват и нарязват на малки парчета. Слагат се в тиган, заедно с рома и вишневия сироп и се варят няколко минути до изпаряване на алкохола. Добавя се меда и крушите се варят до омекване. Желатинът се разтваря в 2 с.л. вода и след като набъбне се добавя към горещите круши. Разпределят се по равно количество в купичките и се оставят на студено, за да стегне плодовата смес. 
Сметаната и млякото се смесват в тенджера и се загряват на котлона при непрекъснато бъркане до кипване. Добавят се захарта и ванилията. Желатинът се разтваря във водата и след като набъбне се прибавя към горещата сметанова смес. Разбърква се добре. След охлаждането й, тя се насипва в купичките с вече стегналата плодова част.
Панна котата се оставя в хладилник за поне няколко часа. Сервира се като с помощта на ножче или лъжичка кремът се отделя от стените на купичката, обръща се в чинийка и ако не изпадне сам се нагрява дъното на купичката с горелка за крем Брюле или просто купичката се потопява за няколко секунди в гореща вода.

Няма коментари:

Публикуване на коментар