неделя, 1 март 2015 г.

Спаначена торта с лешници и фруктоза


Какво да купим?
4 големи или 5 малки яйца
100 мл. олио
80 гр. масло
60 мл. прясно мляко
250 гр. фруктоза (или 360 гр. захар)
260 гр. брашно
60 гр. ядки, фино смлени бадеми (може и други)
1 бакпулвер
1/2 ампула лимонов есенция
200 гр. спанак

 

За крема:
250 гр. Маскарпоне
1 заквасена сметана
2-3 с.л. цедено кисело мляко
4-5 с.л. пудра захар 
2 малки кутии ягоди
1 пакетче ягодов крем без варене на д-р Йоткер
400 мл. прясно мляко
орехи за поръсване 

 
Приготвяне
Спанакът се измива добре и се почиства от дръжките. Отцежда се водата и се пасира с млякото и олиото. Яйцата се разбиват със захарта за около 4-5 минути. Прибавя се размекнатото масло, разбива се още 1-2 минути и се добавя спаначената смес. Отново се разбърква. Брашното се смесва с бакпулвера и фино смлените ядки и се прибавят към течната смес на няколко пъти. Ароматизира се. Готовата смес се изсипва във форма с диаметър 26 см. (ако искате два блата и в по-малък, ако искате три), предварително застлана с пекарска хартия. Пече се в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 40 минути като се проверява с клечка за готовността. Ако започне да загаря отгоре, а отвътре е още суров,  покрийте с фолио. Блатът се оставя да се охлади напълно. Изравнява се и "капачето" се натрошава на трохи, с които се поръсва тортата накрая. Така изравненият блат се разделя на две или три в зависимост от диаметъра му. 
За крема: ягодите се пасират и се смесват с Маскарпонето, заквасената сметана, цеденото кисело мляко, пудрата захар и направеният крем без варене. Блатовете се напояват с по няколко лъжици топло прясно мляко или компот, слепват се с крем и цялата торта се измазва с него. Натрошените орехи се облепят по стените на тортата, а заделените спаначени трохи се поръсват отгоре. Оставя се в хладилник за една нощ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар