събота, 14 март 2015 г.

Кашкавалени хлебчета




Рецептата  е на Йоли Делибозова

Какво да купим?
500 гр. брашно
20 гр. жива мая
250 мл. прясно мляко
1 яйце + 1 белтък
2 с.л.зехтин 
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
жълтък за намазване + 2 с.л. прясно мляко
семена за поръсване

За плънката:
50 гр. разтопено масло
50 гр. ситно настърган кашкавал
1/2 ч.л. сминдух


Приготвяне
Разтворете маята в затопленото прясно мляко и добавете яйцето, белтъка, зехтина, солта и захарта. Разбърквайте с тел и започнете да добавяте от предварително пресятото брашно. Щом стане трудно за бъркалката, доомесете тестото на плат, докато стане гладко и еластично. Ако все още залепва по ръцете ви или по плота, използвайте малко допълнително брашно. Оставете тестото да втаса за 20 минути на топло, намазано с няколко капки зехтин и покрито  с фолио. След това го разделете на две равни части. Разточете ги на два тънки правоъгълника. Намажете всеки един с предварително смесените ситно настърган  кашкавал, разтопено масло и сминдух. Навийте ги на рула и ги нарежете на трапецовидни парчета. Наредете хлебчетата в тава, покрита с хартия за печене и ги оставете да втасат  отново за около 15 минути на топло, покрити с кърпа. Притиснете ги в средата с пръчица, топната в малко брашно за да се разтворят пластовете по-добре. Намажете  ги с разбития жълтък и 1-2 с.л. прясно мляко. Ако желаете посипете със семена и изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар