петък, 20 март 2015 г.

Черно-бял сладкиш с кокосови топчета


Какво да купим?

За топчетата:
200 гр. крема сирене (задължително безсолно)
4 с. л. захар 

50 гр. кокосови стърготини

За кексовото тесто:
200 гр. масло
3 яйца
170 гр. захар
220 гр. брашно
1 пакетче бакпулвер
200 мл. течна сладкарска сметана
3 с. л. прясно мляко
2 с. л. какао

За крема:
500 мл. прясно мляко
½ ч. ч. захар
1-2 с. л. брашно
2 с. л. нишесте
1 яйце
50 гр. крема сирене (отново безсолно)




Приготвяне
За топчетата: всички продукти се смесват с лъжица или с ръце се „омесват”. Оформят се 24 топчета с големината на орех, които се оставят в хладилника, докато се подготви останалата част от десерта. 

За кексовото тесто: маслото и захарта се разбиват до побеляване. Прибавят се яйцата едно по едно и млякото. Пресява се брашното и бакпулвера, които се добавят на порции заедно със сметаната като се завършва със сухите съставки. Правоъгълна тава се застила с пекарска хартия или се намазва с мазнина. Изсипва се половината от готовата смес. В останалата половина се прибавя какаото и се разбърква с шпатула до хомогенизиране. Върху бялата смес се изсипва кафявата и се разпределя равномерно по цялата повърхност. Топчетата се нареждат в 6 колони и 4 реда с равномерно разстояние по между си, като се притискат с пръст до достигане на дъното. Сладкишът се пече на 180 градуса в предварително загрята фурна около 35 минути. 

За крема: млякото се кипва и към него се добавя захарта. Отсипват се няколко лъжици от него и към тях се добавят брашното и нишестето. Разбива се добре с тел. Яйцето се разбърква на водна баня за не повече от минута. Добавя се и то към нишестената смес, която на свой ред се добавя към млякото. Бърка се енергично с тел до сгъстяване. След като се дръпне от котлона, към кремът се добавя крема сиренето до хомогенизиране. Изсипва се върху изстиналия сладкиш. Оставя се да престои няколко часа в хладилник. Украсата може да бъде настърган шоколад, смлени орехи или кокосови стърготини.



Няма коментари:

Публикуване на коментар