неделя, 29 март 2015 г.

Лучник по Врачански


Какво да купим?
за тестото:
400-450 гр. брашно
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1/2 кубче мая
1 ч.л. оцет
1-2 с.л. олио 

1 с.л. масло
2/3 ч.ч. топла вода

за плънката: 

2 бр. пилешки гърди
3/4 ч.ч. ориз
1 глава лук
1 морков
1 червена чушка 
черен пипер
къри
чубрица 

мащерка
1/2 глава броколи
олио
сол 




Приготвяне
Пресейте брашното в голяма купа. В топлата вода разтворете добре маята и захарта. Изчакайте 5 минути да шупне. Добавете солта, олиото, маслото и оцета. Започнете да добавяте от пресятото брашно и омесете меко тесто, което се намазва с олио, покрива се с фолио и кърпа и се оставя на топло да втаса за около час или докато удвои обема си.

Запържете измития ориз в няколко капки олио, докато стане стъклен. Добавете 1 ч.ч. гореща вода и го сварете за кратко, не до пълна готовност. Извадете го в сито. Добавете в тигана нарязаното на късове пилешко и го запържете. Добавете нарязаните на ситно морков и чушка. При готовност на месото, в центъра на тигана запържете лука. Добавете и нарязаните на розички броколи. Подправете. Върнете ориза. Разбъркайте добре.
Замесете тестото с малко брашно и го разделете на две части като едната е малко по-голяма от другата. Покрийте тавичката с пекарска хартия или я намажете с олио и поръсете с брашно. По голямата част от тестото се разточва на кръг, който трябва да покрие дъното и стените на тавичката. Върху тестото се слага плънката и се разпределя равномерно. Отгоре се разстила останалото тесто, което също сте разточили на кръг. Оформете краищата на тестото, за да покрие изцяло плънката. Намажете с олио с помощта на четка и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна около 30 минути като следите за готовността. След като извадите готовият лучник, напръскайте го със студена вода и покрийте с кърпа. Изчакайте да изстине поне 15-20 минути преди да нарежете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар