събота, 28 март 2015 г.

Пилешко, картофено пюре, сметана

 
Какво да купим?
5-6 големи картофа
500 гр. пилешко месо
1-2 с.л. масло
3 яйца
1/2 буркан кисели краставички
50 гр. маслини без костилки
1 пакетче топено сирене
 200 мл. сметана за готвене
1 кутийка майонеза
къри
черен пипер
сол
магданоз 
 
 
Приготвяне
Картофите се сваряват, обелват, подсоляват и намачкват на пюре. Тавата се намазва с масло и се изсипват намачканите картофи. С помощта на лъжица и притискане, картофеният слой се изравнява и заглажда.
В тиган се запържват ситно нарязаните пилешки късчета до златисто без мазнина. Добавя се сол, къри и черен пипер. Сваряват се яйцата, обелват се и се нарязват на ситно. Киселите краставички се нарязват на малки кубчета. Маслините без костилките - на кръгчета. Пилето, яйцата, краставичките и маслините се разстилат равномерно върху картофеното пюре като леко се притискат, за да "хлътнат" малко в него. 
Сметаната, топеното сирене и майонезата се разбъркват в купа и ако сместа е много гъста може да се разреди с малко кисело мляко. Цялото ястие се залива с тази смес и се пече в загрята фурна до златист цвят около 25 минути. След като се извади от фурната се поръсва с наситнен магданоз. Реже  се на парчета по-лесно, когато изстине и стегне.
Пилешкото месо може да се замени със сварено месо от бяла риба или пъстърва. Вари се със зърна черен пипер, бахар и дафинов лист около 10 минути и се маха кожата, ако има такава. Бланшира се около 500 гр спанак, охлажда се и се нарязва. Плънката се разстила по същия начин. Заливката е същата. На няколко места може да се сложат парченца масло, защото рибата е суха.

Няма коментари:

Публикуване на коментар