сряда, 11 март 2015 г.

Френска селска торта с боровинки


Какво да купим?
за блатове:
1 яйце
120 гр. захар
50 гр. масло
2-3 с.л. мед
2 ч.л. сода
около 400 гр. брашно
200 мл. прясно мляко 
за крема:
400 мл. заквасена сметана 
250 гр. Маскарпоне
пудра захар на вкус

сладко от боровинки
1 желатин

1 ч.ч. прясно мляко
2 ч.л. нес кафе

200-300 гр. орехи (ако няма да се покрива с фондан)

Кремът може да се направи само от цедено кисело (1 голяма кофичка) мляко и пудра захар (няколко лъжици), ако няма да се покрива с фондан.

Приготвяне
Всички съставки за блатовете се слагат в тенджера на котлона. Получената смес се вари на бавен огън до получаването на златист цвят около 15 минути. Щом заври, сместа започва да се надига, затова използвайте голяма тенджера и не спирайте да бъркате с телена бъркала. 

Докато е още топла сместа, започва да се добавя брашното и щом стане трудно за бъркане се доомесва на плота. 
От полученото тесто се режат  малки топки, които се разточват на много тънки блатове, почти прозрачни  върху пекарска хартия. Дебелината на блатовете е около 3 мм. От това количество тесто се получават около 8 тънки блата с диаметър 26 см. Всеки блат се разточва с по-г0лям диаметър, например 27 см. и след изпичането се изрязва на 26 см. Краищата се притискат добре с точилка или с пръсти към пекарската хартия, за да залепне блата и при печенето да не се свие много. Изрезките не се изхвърлят. Могат да се натрошат в блендер на ситни трохи и да се покрие цялата торта с тях накрая, вместо с орехи. 
Надупчват се на гъсто с вилица и се пекат за по 3 минути до златисто-карамелен цвят на 180 градуса. Наблюдават се да не изгорят. Готовите блатове се изрязват на равни кръгове с помощта на чиния например. 
За крема: на ръка се разбъркват сметаната, крема сиренето и пудрата захар. Желатинът се разтваря в 4 с.л. вода и след като набъбне (5 минути) се разтопява на водна баня. Добавя се на тънка струя към крема, разбърквайки с миксер. 
Всеки блат се намазва от едната страна с четка с горещото мляко, смесено с нес кафето. Тортата се реди в тортен ринг. Всеки блат се навлажнява и от другата си страна с млякото с кафе, след  което се разпределя тънък слой от крема и се поръсва с 1 с.л. от сладкото. 
Така се редуват блат, мляко, крем, сладко до изчерпване на всички съставки. Накрая се завършва с блат и се завива с фолио, за да престои една нощ в хладилника. 

Ако тортата не се покрива с фондан се доизмазва с крема и се поръсва отгоре и отстрани с натрошените на ситно орехи или трохи от изрезки.



Няма коментари:

Публикуване на коментар