вторник, 16 декември 2014 г.

Млечни питки


Какво да купим?
500 гр. бяло брашно
20 гр. прясна мая
250 гр. топло прясно мляко
1 с.л. мед
2 ч.л. сол
1 ч.л. захар
50 гр. разтопено масло
1 с. л. олио
семена за поръсване 
2 с.л. прясно мляко + жълтък за намазване 
Приготвяне
Получават се 9-10 питки. Маята и медът се разтварят в топлото прясно мляко. Завиват се с кърпа и се оставят на топло за 20 минуни, докато маята шупне. След това се добавят разтопеното масло, солта и захарта, както и брашното на части. Бърка се с лъжица докато се оформи и стане възможно за месене. Омесва се гладко и меко тесто, което се намазва с 1 лъжица олио. Покрива се с фолио и кърпа и се оставя на топло да втаса за 1 час. Втасалото тесто се разделя на топчета с еднаква големина , които се оформят чрез въртене между двете длани на хубави кръгли хлебчета. Редят се в тава, покрита с пекарска хартия, завиват се и се остават да втасват отново за още 15 минути. Намазват се а четка с разбъркано прясно мляко и жълтък, поръсват се по желание със семена и се изпичат за 10 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна и още 10 минути на 200 градуса до златисто. След като се извадят от фурната отново се завиват с кърпа за 10 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар