вторник, 9 декември 2014 г.

Палачинки с пълнозърнесто брашно


Какво да купим?
1/2 ч.ч кисело мляко
1/2 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
1 с.л. олио
1 с.л. кафява захар
1/2 ч.л. сол
1 и 1/3 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода 

Приготвяне
Пресейте брашното с бакпулвера и содата. Разбъркайте киселото мляко с прясното, прибавете яйцата, олиото, солта и захарта и объркайте до хомогенна смес. Прибавете пресятото с бакпулвера и содата брашно и бъркайте до получаването на гъста гладка каша. Ако е много гъста прибавете малко прясно мляко, ако е рядка сместа прибавете още малко брашно - трябва да е по-гъста от обикновена смес за палачинки. Загрейте тиган с незалепващо покритие, намажете леко с мазнина и с черпак изсипвайте по малко от сместа, така че да се оформи малък кръг. Когато видите, че започват да се оформят балончета и дупчици отгоре, обърнете палачинките да се изпекат и от другата страна. Тиганът трябва да е задължително добре загрят преди да изсипете от сместа, на средна температура. Ако е много силен огъня, много бързо изгарят. Готовите палачинки може да залеете с мед или кленов сироп, да поръсите с пудра захар или да намажете със сладко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар