Какво да купим?
500 гр. брашно
200 гр. топло прясно мляко
20 гр. прясна мая
2 равни супени лъжици захар
1 равна супена лъжица сол
1 яйце и 1 жълтък
около 30 гр. олио
За намазване/топене:
30 гр. разтопено масло
За заливката:
150 гр. сирене
3 с.л. царевично брашно
50 гр. разтопено масло
120 гр. кисело мляко
1 яйце
Приготвяне
Маята с половината захар се разтваря в топлото прясно мляко и се оставя за кратко да шупне. Добавят се останалите продукти и брашното на части. Омесва се меко тесто, което се покрива и се оставя на топло да втасва, докато се удвои обема му. Аз го оставих да втасва в голяма купа, завито в плик в хладилника за една нощ. На сутринта го оставих за 1 час да „почине” на стайна температура. Оформят се гладки топчета, потопени в разтопено масло и се редят в намаслена и набрашнена тавичка. Покриват се с кърпа и се оставят за 15 минути на 50 градуса във фурната. След това се натрошава сирене върху топките и се поливат със заливката. Пекат се на 200 градуса около 20 минути и ако започнат да загарят се завиват с фолио, а температурата се намалява на 180 градуса. Пече се още 15 минути. След изваждане от фурната се покриват с кърпа за кратко.
Няма коментари:
Публикуване на коментар