вторник, 9 декември 2014 г.

Пиле Пармиджана


Какво да купим?
2 пилешки гърди
1/2 ч.ч. брашно
сол на вкус
смлян черен пипер
1/3 ч.ч. зехтин
2 с.л. краве масло
1 гл. лук
2-3 ск. чесън
1/3 ч.ч. сухо бяло или червено вино
420 гр. млени консервирани домати или нарязани на кубчета
2 с. л. захар
1/4 връзка нарязан пресен магданоз
80 гр. настърган Пармезан
500 гр. паста лингуини или спагети
смлян черен пипер
сол 
 
Приготвяне
Пилешкото филе се измива и подсушава. Разрязва се на две половини. Поставя се в плик и се начуква от двете страни. В чиния се смесват брашното със солта и черния пипер. Пилешкото филе се овалва в брашното. В голям тиган на среден огън се сгорещява зехтинът. Добавя се кравето масло и се изчаква да се разтопи. Прибавят се пилешките филета. Изпържват се до златист цвят от двете страни. Прехвърлят се в чинии и се държат на топло. В същия тиган се изпържват ситно нарязаните лук и чесън. Сипва се виното и се изчаква да кипне. Готви се, докато се изпари на половина. Добавят се млените домати. Всичко се разбърква и се оставя да къкри на умерен огън. След 2-3 минути сосът се поръсва със захар, сол и черен пипер. Сосът се готви 20-25 минути, като се разбърква периодично. Накрая се поръсва с половината от магданоза и шепа Пармезан. Всичко се разбърква добре. В тигана върху соса се поставят изпържените филета. Всяко от пилешките филета се поръсва с настъргания Пармезан. Тиганът се похлупва с капак. Пилешките филета се задушават няколко минути или докато сиренето се разтопи. Накрая по желание се подправя с останалия ситно нарязан магданоз. Междувременно се сварява пастата в подсолена вода до готовност, след което се отцежда. В чиния се поставя пастата, а отгоре пилешкото филе с доматения сос.

Няма коментари:

Публикуване на коментар