За пелмените:
1 яйце
200 мл. вода
500 гр. брашно
За плънката:
500 гр. кайма
1 гл. лук
копър
сол
черен пипер
чубрица
1 ск. чесън
2 дафинови листа
За соса:
200 мл. готварска сметана
300 мл. прясно мляко
20 гр. масло
20 гр. брашно
сокът на 1 лимон
черен пипер
сол
Приготвяне
Яйцето се разбива и се добавя водата. След това се прибавя и брашното и се омесва еластично тесто. Завива се с фолио и се оставя в хладилника за 30 минути. От това количество ще излязат около 40 пелмена (зависи от големината на всеки един).
За плънката: Каймата се запържва с наситнения лук, чесън, копър и подправки.
За Соса: брашното и маслото се запържват леко в съд, добавя се затопленото мляко. Сметаната се кипва и към нея се добавя млечната смес. Подправя се. Бърка се 10-15 минути до сгъстяване. Накрая се изсипва и лимоновия сок вътре.
Сварява се вода със сол и дафиновите листи. Разточва се тестото и с чаша с подходящ диаметър се изрязват кръгчета, които след това може да се доразточат още. В центъра се слага от плънката, прехлупват се, прищипват се с пръсти или с вилица от външната страна. Формата наподобява мидичка. Варят се около 10 минути след като изплуват на повърхността. Поливат се с топлия сос.
Няма коментари:
Публикуване на коментар