вторник, 9 декември 2014 г.

Лесно и вкусно тесто за пица



Какво да купим?
500 гр. брашно
1/2 кубче жива мая
1 ч.л. захар
300 мл. хладка вода
1 ч.л. сол
3 с.л. зехтин/олио

Приготвяне

Тестото е достатъчно за 2 големи кръгли пици. Брашното се пресява и се смесва със солта. В друга купа се стопля леко водата (да не е гореща) и се разбърква живата мая с вилица. Добавя се захарта. Разбърквайки с вилица, добавяме 1 шепа от брашното. Покриваме купата с фолио и кърпа и оставяме на топло за 15 минути да шупне маята. След това започваме да сипваме по малко от брашното при маята, като не спираме да бъркаме. Добавяме и олиото. Така прехвърляме 2/3 от брашното, разбърквайки. Като стане трудно за бъркане изсипваме всичко на плота, заедно с останалата част от брашното. Омесваме меко тесто като можем да добавим още брашно, ако тестото лепне все още. Прехвърляме омесеното тесто в купа, намазваме го отгоре с 2-3 капки олио и го покриваме с прозрачно фолио. Завиваме купата с кърпа и я оставяме на топло за 45 минути да втаса тестото. След това разделяме тестото на 2 равни части и разточваме първата до желаната големина и форма. Докато се пече първата, разточваме втората част. Печем на 180-190 градуса около 20 минути. А отгоре можем да сложим, каквото пожелаем: домати, мортадела, моцарела, кашкавал, босилек, маслини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар