Оригиналната рецепта:
http://yoli-www.blogspot.bg/2010/07/blog-post_29.html
Какво да купим?
За блата:
2 малки яйца
2/3 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. кисело мляко
75 гр. течно масло
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
1 голяма праскова
За крема:
400 гр. заквасена сметана
100 гр. захар
1 пудинг банан без варене
400 мл. прясно мляко
400 гр. праскови
2 пакетчета желатин
За плодовото желе:
500 гр. праскови
100 гр. кафява захар
1/2 ч.ч. вода
2 пакетчета желатин
За гарниране:
2 белтъка
80 гр. захар
1 ванилия
банан, малини, праскова
листенца мента
Приготвяне
За крема: пасирайте до гладкост плодовете заедно със захарта. Стопете на водна баня желатина, предварително разтворен в няколко лъжици студена вода и го сипете в плодовото пюре. Разбъркайте сметаната, а пудинга разбийте според описанията на опаковката (с 400 мл. прясно студено мляко). Смесете двата крема, прибавете към тях и плодовата смес и разбъркайте добре. Сложете вече изстиналия блат в поднос и го стегнете с тортен ринг. Върху него изсипете крема и оставете в хладилника да се стегне за 2-3 часа.
За плодовото желе: нарежете плодовете и ги карамелизирайте с кафявата захар. Добавете водата и варете докато карамела се разтвори. Отстранете от огъня и сипете желатина без да го разтваряте предварително. Пасирайте всичко и след като плодовата смес се охлади я изсипете върху желирания крем. Върнете тортата отново в хладилника, за да се стегне и плодовото желе.
Украсата: Разбийте белтъците със захарта и ванилията докато образуват твърди връхчета. Намажете с глазурата тортата отстрани, а отгоре гарнирайте с плодове по избор. За да останат максимално свежи ги намажете с малко стопен желатин. Този път пропуснах частта с белтъците, защото исках тортата да изглежда някак по-обикновена.
Няма коментари:
Публикуване на коментар