вторник, 9 декември 2014 г.

Плодова прасковена торта



Оригиналната рецепта:
http://yoli-www.blogspot.bg/2010/07/blog-post_29.html

Какво да купим?
За блата:
2 малки яйца
2/3 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. кисело мляко
75 гр. течно масло
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
1 голяма праскова

За крема:
400 гр. заквасена сметана
100 гр. захар
1 пудинг банан без варене
400 мл. прясно мляко
400 гр. праскови
2 пакетчета желатин

За плодовото желе:
500 гр. праскови
100 гр. кафява захар
1/2 ч.ч. вода
2 пакетчета желатин

За гарниране:
2 белтъка
80 гр. захар
1 ванилия
банан, малини, праскова
листенца мента 




Приготвяне
Яйцата и захарта се разбиват до пухкав крем. Прибавете млякото и маслото.  Сухите съставки се пресяват. Добавете ги към сместа и изсипете тестото в тортена форма, покрита с пекарска хартия. Нарежете прасковите на резенчета и ги наредете върху тестото спираловидно. Изпечете блата в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35-40 минути.

За крема: пасирайте до гладкост плодовете заедно със захарта. Стопете на водна баня желатина, предварително разтворен в няколко лъжици студена вода и го сипете в плодовото пюре. Разбъркайте сметаната, а пудинга разбийте според описанията на опаковката (с 400 мл. прясно студено мляко). Смесете двата крема, прибавете към тях и плодовата смес и разбъркайте добре. Сложете вече изстиналия блат в поднос и го стегнете с тортен ринг. Върху него изсипете крема и оставете в хладилника да се стегне за 2-3 часа.



За плодовото желе: нарежете плодовете и ги карамелизирайте с кафявата захар. Добавете водата и варете докато карамела се разтвори. Отстранете от огъня и сипете желатина без да го разтваряте предварително. Пасирайте всичко и след като плодовата смес се охлади я изсипете върху желирания крем. Върнете тортата отново в хладилника, за да се стегне и плодовото желе.


Украсата: Разбийте белтъците със захарта и ванилията докато образуват твърди връхчета. Намажете с глазурата тортата отстрани, а отгоре гарнирайте с плодове по избор. За да останат максимално свежи ги намажете с малко стопен желатин. Този път пропуснах частта с белтъците, защото исках тортата да изглежда някак по-обикновена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар