Какво да купим?
600 гр. тънки, дълги патладжани
600 гр. тиквички
600 гр. червени чушки
600 гр. пълномаслена извара
400 гр. заквасена сметана
200 гр. крем сирене
80 гр. орехи
3 скилидки чесън
80 мл. олио
1 връзка копър
1 връзка магданоз
1 пакетче желатин
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне
Чушките се изпичат, слагат се в купа, покриват се с фолио за свежо съхранение и се оставят да се задушат. Обелват се и се накъсват на ленти. Патладжаните се нарязват на кръгчета с дебелина 1 см. Посоляват се и щом се отцедят от горчивия сок се измиват и се подсушават. Заливат се с половината олио и се разбъркват. Запичат се на грил тиган. Тиквичките се нарязват по същия начин, посоляват се и се поливат с останалото олио. Разбъркват се и също се изпичат. Желатинът се накисва в 50 мл. студена вода. Щом набъбне са загрява на водна баня до втечняване. Заквасената сметана, крем сиренето и изварата се смесват и се разбиват с миксер. Към тях се прибавят наситнените копър и магданоз, чесънът, стрит на паста с малко сол, натрошените на ситно орехи, сол, черен пипер и желатинът. Разбърква се добре. Стените и дъното на стъклена купа се покриват с фолио за свежо съхранение. По тях красиво се подреждат изпечените зеленчуци като се редуват, започвайки от лентите чушки в средата. Във вътрешността се изсипва ароматната смес, заравнява се и отгоре се покрива със зеленчуци. Купата се покрива с фолио и се оставя в хладилник за около 4 часа. След това се обръща върху голяма чиния и се отстранява фолиото.
Няма коментари:
Публикуване на коментар