вторник, 9 декември 2014 г.

Царевични хлебчета


Какво да купим?

2 ч.ч. пшеничено брашно
1 ч.ч. царевично брашно
4-5 с.л. олио
1 с.л. сол
1 пакетче суха мая или половин кубче жива  мая
3/4 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. мед
2 яйца



Приготвяне

Маята се разтваря в затопленото мляко и мед. Оставя се да шупне на топло за около 15 минути. Яйцата, олиото и солта се разбъркват. Към тях се добавя шупналата мая. Двата вида брашно се смесват и започват да се добавят по малко към яйцата. Омесва се меко тесто и ако е лепнещо все още се добавя още брашно. Тестото се намазва с олио и се покрива с фолио и кърпа. Оставя се на топло да втаса за 40 минути. Оформят се царевичните хлебчета с помощта на нож и се поръсва с бяло брашно само нарязаната част от хлебчето. Хлебчетата трябва да се издължат при оформянето, защото бухват много и има вероятност да не се изпекат добре в средата. Пекат се около 35-40 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. След като се извадят се покриват с кърпа за кратко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар