събота, 3 януари 2015 г.

Лучник с картофи


Какво да купим?
за тестото:
450 гр. брашно
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1/2 кубче мая
1 ч.л. оцет
1 с.л. олио
2/3 ч.ч. топла вода

за плънката:
2 големи глави лук
500 гр. картофи
олио
сол
черен пипер
червен пипер
чубрица







 
Приготвяне 
 
Сварете картофите, охладете ги и ги нарежете на кубчета.

Пресейте брашното в голяма купа. В топлата вода разтворете добре маята и захарта. Изчакайте 5 минути да шупне. Добавете солта, олиото, оцета. Започнете да добавяте от пресятото брашно и омесете меко тесто, което се намазва с олио, покрива се с фолио и кърпа и се оставя на топло да втаса за около час или докато удвои обема си.

Задушете лука с олиото. Добавете сварените и нарязани картофи и подправките. Объркайте цялата плънка внимателно, за да не се натрошат картофите и отделете сместа настрана да се охлади.

Замесете тестото с малко брашно и го разделете на две части като едната е малко по-голяма от другата. Намажете тавичка с олио и поръсете с брашно. По голямата част от тестото се разточва на кръг, който трябва да покрие дъното и стените на тавичката. Върху тестото се слага плънката от картофи и лук и се разпределя равномерно. Отгоре се разстила останалото тесто, което също сте разточили на кръг. Оформете краищата на тестото, за да покрие изцяло плънката. Намажете с олио и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до около 30-35 минути като следите за готовността. След като извадите готовият лучник, напръскайте го със студена вода и покрийте с кърпа. Изчакайте да изстине поне 15-20 минути преди да нарежете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар