събота, 3 януари 2015 г.

Солена торта с крема сирене


Какво да купим?
за блата:
200 гр. брашно
5 яйца
200 гр. кисело мляко
2 тиквички
1 скилидка чесън
100 мл. зехтин
10 гр. бакпулвер
1 стрък мента
3 стръка босилек
сол на вкус

за крема:
220 гр. заквасена сметана
220 гр. цедено кисело мляко
150 гр. крем сирене
сол на вкус

за зеленчуковата смес:
150 гр. печени червени чушки
1 домат
2 моркова
100 гр. зелени маслини без костилка

за билковата смес:
1 връзка копър
1 връзка босилек
1/2 връзка магданоз
50 гр. орехи
1 скилидка чесън
50 мл. зехтин
сокът от 1 лимон
сол и черен пипер

за украса:
1 настърган морков
1/2 връзка магданоз
листа босилек


 
Приготвяне
Тиквичките се настъргват на едро ренде, посоляват се и се оставят да се отцедят. Яйцата за блата се разбиват до побеляване. Смесват се с киселото мляко, зехтина, наситнените босилек и мента, и с чесънът – стрит на паста. В купа се смесват сухите съставки за тестото – брашно, сол, бакпулвер. Двете смеси се съединяват и към тях се прибавят тиквичките. Сместа се изсипва във форма за торта, застлана с пекарска хартия. Пече се в загрята на 180 градуса фурна около 35 минути. Оставя се да се охлади и се разрязва на две. 
 
Цеденото мляко за крема се смесва със заквасената сметана и крема сиренето, посолява се, покрива се с фолио и се оставя в хладилник. 
 
Продуктите за билковата смес се пасират. 
 
Маслините за зеленчуковата смес се нарязват на кръгчета, морковите се настъргват на фино ренде, доматът се обелва и месестата му част заедно с чушките, се нарязват на кубчета. Всичко се смесва и разбърква. 
 
 
Между блатовете се слагат и от трите смеси. Отгоре се намазва с млечната смес и се украсява. Оставя се в хладилник да стегне за 2 часа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар