четвъртък, 15 януари 2015 г.

Кекс с крема сирене и плод


Какво да купим?
за шоколадовия пласт:
100 гр. шоколад
125 гр. масло
50 гр. захар
1 ванилия
2 големи яйца
1 щипка сол
120 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
 
за белия пласт:
250 гр. крема сирене
1 яйце
50 гр. захар
1 ванилия
1 ч.л. лимонова кора
 
за плодовия слой:
1 ч.ч. изчистени череши или банани
1 с.л. уиски (ако плодът е череши)
1/4 ч.л. канела
1 ч.л. захар
1 ч.л. брашно 


Приготвяне
Формата се намазва с олио и се набрашнява. Почистените плодове се заливат с уискито, поръсват се със захарта и канелата и се оставят настрана. Преди да се сложат в тестото се поръсват с брашното. Когато направих кексът с  банан, не използвах уиски. 

Шоколадът и маслото се поставят в купа и се разтопяват на водна баня до получаване на гладка еднородна смес, която се оставя настрана да се охлади леко. Яйцата се разбиват със захарта, солта и ванилията. На тънка струя към тях се прибавя шоколадовата смес. Брашното се пресява с бакпулвера и се прибавя на части. Разбърква се добре. 

За белия пласт: крема сиренето, захарта, яйцето, ванилията и настърганата лимонова кора се поставят в блендер и се пасират до получаване на гладък крем. 

Във формата се изсипва 1/3 от шоколадовата смес. Отгоре се разстила половината от бялата смес. Подреждат се половината плодове. Следва отново шоколадово тесто, бял пласт, останалите плодове и остатъка от шоколадовата смес. Аз не направих така, но мисля, че така би се получило по-ефектно. Пече се в предварително загрята на 175 градуса фурна за около 45 минути, до суха клечка. Изчаква се до пълното изстиване на кекса и чак след това се изважда от формата. Украсява се д по избор.

2 коментара: