сряда, 28 януари 2015 г.

Лучен хляб с маслини


Рецептата е от "Вкусно с Йоли"
Какво да купим?
1 малка глава лук
1 стрък зелен лук
2-3 с.л. олио
4 с.л. нарязани черни маслини без костилки
розмарин, риган, мащерка - подправки по желание
200 мл. хладка вода
20 гр. прясна мая
1 ч.л. захар
350 гр. брашно (смесих бяло, пълнозърнесто и много малко царевично)
1 ч.л. сол
1-2 с.л. грис по желание

Приготвяне
Нарежете лука на полумесци и го задушете до омекване в олиото. Охладете го и добавете маслините и подправките.
Разтворете маята във водата. Прибавете захарта и една шепа от бялото брашно. Разбъркайте до хомогенност. Покрийте купата с фолио и кърпа и оставете на топло за 20 минути да шупне маята. Смесете останалото брашно със солта. Към шупналия квас сипете лучената плънка и разбъркайте. Започнете да добавяте брашното и омесете тесто. Ако е нужно добавете още малко брашно. Тестото трябва да е меко, леко лепкаво. Оформете хлебче и го поставете в тава, предварително покрита с хартия за печене. Поръсете с 1-2 с.л. грис. Оставете хляба да втаса за 30 минути отново на топло, покрит. Изпечете го в загрята на 200 градуса фурна за около 35 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар