събота, 3 януари 2015 г.

Пирожки


Какво да купим?
200 мл. прясно мляко
щипка захар
½ пакетче жива мая
600 гр. брашно
3 яйца
6 с.л. кисело мляко
1 с.л. оцет
щипка сол
450 гр. сирене

Приготвяне
В затопленото леко прясно мляко разтваряте маята, добавяте и щипка захар. Покрийте съда с кърпа, оставете го на топло за 20 минути да шупне маята. Към 500 гр. пресято брашно добавяте яйцата, киселото мляко, оцета, солта и вече шупналата мая. Омесете меко тесто и оставете да втаса за около 40 минути. Омесете с още брашно докато прецените, че тестото е меко, пухкаво и нелепнещо. Откъсват се парчета от него, които се раздърпват с ръце, слага се натрошеното сирене и се загъва като притискате краищата, за да не изтече плънката. Пържите в силно сгорещено олио. Много бързо се изпържват, затова внимавайте да не ги изгорите. Като се изпържат и от двете страни, изваждайте ги да се отцедят от олиото върху салфетка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар