събота, 3 януари 2015 г.

Шоколадова торта



Какво да купим?

за блата:
4 яйца
150 гр. пудра захар
150 гр. брашно
5 с.л. какао
4 с.л. разтопено масло


за сиропа:
250 мл. вода
100 гр. захар
5-6 с.л. ликьор от вишни


за крема:
200 гр. черен шоколад
400 мл. течна сладкарска сметана


за покритието:
100 гр. настърган шоколад


за черешите:
100 гр. шоколад
5 гр. масло

Приготвяне
Разбиват се пудрата захар и жълтъците. След това се добавят брашното и какаото. Добавят се разбитите на сняг белтъци с леки движения, за да не спаднат. Накрая - маслото. Цялата смес се изсипва в тавичка, покрита с пекарска хартия, леко намазнена. Пече се 25 - 30 минути на 180 градуса в загрята фурна. Като изстине, блатът се разрязва на две равни части с конец.

За сиропа: сваряват се вода и захар и като изстинат се добавя ликьора. 

За крема: сметаната и шоколада се загряват на огъня и сместа се бърка до пълното разтопяване на шоколада. Като изстине се слага в хладилник за час, след което се разбива с миксер.

Сглобяване: напоеният долен блат се намазва с крем и отгоре се слага вторият, който също се напоява. Намазва се с крем цялата торта и се поръсва с настъргван шоколад отгоре и по стените. Слага се в хладилник да стегне крема.

За черешите: разтопява се шоколадът на водна баня (и се добавя малко масло, ако е нужно) и докато е топъл черешите се потопяват в него до средата. Нареждат се на пекарска хартия до втвърдяване на шоколада и се слагат в хладилника за малко. После се украсява тортата с тях.

Няма коментари:

Публикуване на коментар