петък, 23 януари 2015 г.

Хляб с пълнозърнесто брашно и мащерка


Какво да купим?
1 ч.ч. топла вода
2 ½ ч.ч. бяло брашно
2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
1/2 кубче жива мая

2 с.л. разтопено масло
2 с.л. грис
мащерка или друга подправка по желание
микс семена 



Приготвяне
Маята и захарта се заливат с топлата вода. Добавя се малко от бялото брашно и се бърка до хомогенност. Завива се с кърпа и се оставя на топло да шупне маята. Бялото брашно се пресява в съд. Към шупналата мая се добавят разтопеното масло и солта. Започваме да добавяме от бялото брашно и след това от пълнозърнестото до сгъстяване. Омесва се на плота меко тесто. Оставя се на топло да втаса около 45 минути в съд покрит с кърпа като се намазва с няколко капки олио. Втасалото тесто се омесва отново като този път се добавят зелените подправки. На дъното на съд за печене се слага пекарска хартия, която се поръсва с грис, поставя се оформения хляб, правят се няколко разреза и се поръсва със семената. Отново се завива с кърпа и се оставя на топло за 5 минути. През това време фурната се загрява на 230 градуса. Хлябът се пече около 30 минути. След като се извади от фурната се напръсква с вода и се завива с кърпа за 10 минути, за да омекне коричката.

Няма коментари:

Публикуване на коментар