вторник, 6 януари 2015 г.

Сладкиш Трилече


Какво да купим?
3 яйца
150 гр захар
200 гр. брашно
150 гр. мляко на прах
125 гр. карамелен сироп
900 мл. прясно мляко
200 гр. сладка сметана
1 ванилия
1/2 пакетче бакпулвер

Приготвяне
Сладкишът наподобява вкусът на Торта Птиче мляко. Препоръчвам накрая да се измаже с подсладено кондензирано мляко, а не с карамелен сироп, освен ако не купите готов такъв.

Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват с миксер на твърд сняг като се добавя постепенно захарта и ванилията. Започнете да добавяте жълтъците един по един и бийте, докато сместа стане еднородна. Спрете миксера и добавете брашното с бакпулвера. Разбъркайте с шпатула до получаване на хомогенна смес. Прехвърлете я в тавичка, покрита с хартия за печене и печете за около 20 минути на 180 градуса. Когато стане готов, набодете блата с вилица на няколко места. Извадете го от тавата и отстранете хартията за печене.

Сложете сметаната в тенджерка на котлона и я загрейте. Изсипете я в тавата, в която сте пекли блата и го върнете обратно там. 

Сложете 200 мл. от млякото в тенджера на котлона, добавете млякото на прах и бъркайте. Започнете да прибавяте постепенно и останалото мляко. Когато се загрее, но без да завира, полейте блата в тавата. Щом сладкишът поеме цялото мляко, трябва да го оставите да изстине.

Намажете с карамелен сироп. Аз карамелизирах захар, малко масло и сметана, но не се получи добре, защото целият сироп попи в сладкиша. Следващият път бих измазала сладкиша с 1 консерва подсладено кондензирано мляко (предварително сварена за около 3 часа, без да се отваря консервата, в тенджера с гореща вода).

Няма коментари:

Публикуване на коментар