събота, 3 януари 2015 г.

Торта с шоколад и чийзкейк


Какво да купим?
за шоколадовия слой:
180 гр. брашно
150 гр. бяла захар
125 гр. кафява захар
50 гр. какао
1 и 1/4 ч.л. сода
1 и 1/4 ч.л. бакпулвер
щипка сол
2 яйца, стайна температура
140 мл. гъст айран
75 мл. олио
140 мл. горещо кафе

Приготвяне
Фурната се загрява на 180 градуса. Брашното, двата вида захар, какаото, содата, бакпулвера и солта се слагат в дълбока купа и се разбъркват добре. Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки. Всичко се смесва добре. Накрая се излива горещото кафе и сместа се бърка, докато стане хомогенна. Готовата смес се излива в предварително намаслена и покрита с пекарска хартия форма за торта (диаметър 26 см). Пече се около 40-45 минути, като времето варира в зависимост от големината на формата. След като блатът е готов се охлажда напълно и се разрязва на две.

за чийзкейк слой:
113 гр. масло
1/2 ч.ч. захар
450 гр. крема сирене
2 яйца
2 с.л. мед
1 ч.л. бакпулвер
1 опаковка пудинг ванилия/сметана, с варене
500 мл. прясно мляко

Приготвяне

В изредената последователност на продуктите с разбиване се приготвя сместа. Изсипва се в същата форма, в която се е пекъл блата. Чийзкейкът се изпича на водна баня за около 50 минути в предварително загрята на 175 градуса фурна. Оставя се да изстине във формата и се прибира в хладилника.

за крема:
500 гр. крем сирене Маскарпоне
450 гр. заквасена сметана
200 гр. захар
80 гр. шоколадов чипс
½ пакетче филирани бадеми
1 пакетчета желатин
1 с.л. какао

Приготвяне
Разбиват се маскарпонето, заквасената сметана и захарта. Желатинът се смесва с 5 с.л. вода и се оставя да набъбне. После на водна баня се загрява до пълното му разтваряне. Прибавя се към готовата смес. Кремът се разделя в две купи по равно. Към една част се разбърква шоколадовия чипс и какаото, а към другата – бадемите.

за боровинковото желе:
1 бурканче боровинково сладко
1 желатин

Сглобяване на тортата: шоколадов блат, крем с шоколадов чипс, боровинково желе, чийзкейк, боровинково желе, крем с бадеми, шоколадов блат. След бововинковото сладко може да се сложи за 15 минути в хладилника преди да се продължи нататък с реденето (и двата пъти). Всичко се прави в откопчаваща се форма за торта и се оставя в хладилника за 1 ден да стегне. След това може да се украси или с фондан, или с крем.

Няма коментари:

Публикуване на коментар