събота, 17 януари 2015 г.

Бохча със свинско месо



Какво да купим?
за 6 питки:
1 и 1/2 ч.ч. топла вода
½ кубче жива мая
2 с.л. захар
550-600 гр. брашно
2-3 с.л. разтопено масло
1 с.л. сол

за плънката:
400 гр. свинско месо
1 стрък праз
2 стръка зелен лук
1 морков
1 червена чушка
1 зелена чушка
2 с.л. доматено пюре
1 заквасена сметана
1 връзка магданоз
1/2 ч.ч. бира
сол
чубрица
черен пипер
олио
настърган кашкавал
 

Приготвяне
Разтваряме маята в топлата вода и захарта. Добавяме една-две шепи брашно и разбъркваме добре. Завиваме купата с фолио и кърпа и оставяме на топло за 15 минути, докато шупне маята. След това добавяме към нея разтопеното масло и солта. Започваме да прибавяме брашното, разбърквайки с лъжица. Когато тестото стане трудно за бъркане се изсипва на плота и се доомесва с ръце. Оставя се в купата, намазва се с няколко капки олио, покрива се с фолиото и кърпата отново и се оставя на топло за около 20 минути. След това се омесва и разделя на 6 топчета, които се оформят с ръце. Всяко тежеше около 180 гр. Подреждат се върху пекарска хартия в голямата тава на фурната и се завиват с кърпа. Оставят се пак на топло да втасат, докато удвоят обема си. Поръсват се с брашно и се пекат в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 30 минути. След като се изваждат, напръскват се с вода и се завиват с кърпа. Когато изстинат напълно се изрязват капачетата и с лъжица се издълбава вътрешността на питките.
За плънката: запечатваме нарязаното на късове свинско месо с малко олио в тенджера под налягане. Добавяме 1 чаша вода и завъртаме капака. Готвим 20 минути на слаб котлон, след като бъде достигнато необходимото налягане. В тиган с олио запържваме всички зеленчуци, предварително нарязани на ивици. Добавяме доматеното пюре и подправките, и като започне да къкри цялата смес изсипваме бирата. Готвим около 15 минути или докато течността се изпари. Добавяме сметаната и разбъркваме добре. Накрая - наситнения магданоз. Всичко се разбърква добре и се разпределя в издълбаните вече питки. Поръсват се с настърган кашкавал и се запичат на силна фурна докато кашкавалът се разтопи и придобие златист цвят.

6 коментара: