събота, 3 януари 2015 г.

Тройна шоколадова мус торта



Какво да купим?

За шоколадовия блат:
60 гр. масло
150 гр. тъмен шоколад
1 ч.л. какао
1 ч.л. нес кафе
 1 с.л. кафеен ликьор или коняк
3 големи яйца
1 щипка сол
 1/3 ч.ч. захар
1 щипка лимонена киселина
ванилия или друг аромат

За шоколадовия крем:
1 ½ с.л. какао 
3 с.л. кафе еспресо или гореща вода
1 ч.л. кафеен/шоколадов ликьор
150 гр. шоколад (100 гр. тъмен +
50 гр. млечен)
240 мл. охладена сметана
1-2 с.л. захар
1 щипка сол

За белия шоколадов мус:
½ ч.л. желатин
2 ч.л. вода
140 гр. бял шоколад
240 мл. охладена сметана
ванилия


Приготвяне
Фурната се загрява на 175 градуса и скарата за печене се премества на по-долно ниво. Облепя се дъното на 20 см. форма за торта, както и стените (с по-висока лента от височината) с хартия за печене, а отвън се обвива с два слоя алуминиево фолио, за да не пропуска вода. Ако се пече в силиконова форма няма нужда от това облепяне. Подготвя се по-голяма тава и кана с гореща вода, защото ще се пече на водна баня. Стопява се маслото, кафето, какаото и шоколада на водна баня. Леко се охлажда. Жълтъците се разбиват с ликьора до побеляване и се прибавят към охладената шоколадова смес, ароматизира се. В чиста и суха купа се разбиват яйчените белтъци с лимоновата киселина, солта и след тяхното увеличение на обема, на части се добавя предвидената захар. Разбиването продължава бавно до стягане на образуване на връхчета и на части започва прибавянето им към общата смес. С помощта на шпатула се хомогенизира тестото, след което всичко се излива в приготвената тортена форма. Тя се поставя в по-голяма тава, покрива се с фолио и се налива гореща вода (водата трябва да покрие около половината от височината на тавичката с тортата). Пече се на водна баня около 40 минути и се пробва за готовност с клечка. Последните 10 минути може да се махне фолиото. Фурната се открехва и се пече още 10 минути, като може да постои вътре още малко и при изключена температура, след което се изважда. Целта е бавно, без резки температурни промени да се охлади тортата.

На водна баня се стопява шоколадът. Какаото се размива в течността от кафе,вода и ликьор. След леко охлаждане се смесват. С миксер се разбива до пухкава стегнатост охладената сметана с 1-2 с.л. захар, осолява се и се ароматизира допълнително. На части, с шпатула се смесва сметаната с шоколадовата смес до хомогенизиране.

Върху напълно изстиналият тортен блат се разстила получения крем, леко се заглажда и потръсва, за да се освободят евентуални мехурчета. Формата се поставя в хладилник да стегне за около час.

Желатинът се разваря във водата и се оставя да престои 10 минути. Белият шоколад се стопява на водна баня, а 1/4 чаша от сметаната се загрява и към нея се прибавя набъбналият желатин. Маха се от котлона и се оставя леко да се охлади. Останалата част от сметаната се разбива до пухкава стегнатост и се ароматизира. Отново на части, с шпатула се смесва сметаната с шоколадово-желатиновата смес и се хомогенизира. 

Върху вече стегналия се шоколадов крем се излива белият мус и леко се заглажда. Тортата престоява за една нощ в хладилника. Украсява се с настърган шоколад или натрошени ядки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар