вторник, 9 декември 2014 г.

Понички с портокалово-ванилов крем


Какво да купим?
2 яйца
2 с.л. масло
1/2 ч.ч. прясно мляко
2 с.л. захар
1 ванилия
1 щипки сол 
2 1/2 ч.ч. брашно 
30 гр. жива мая

За крема:
300 мл. мляко
2 яйца
100 гр. захар
1/2 ч.ч. брашно
1 ванилия
кората на 1 портокал

Приготвяне
Всички продукти трябва да са със стайна температура. Разтваряме маята и захарта в хладкото прясно мляко. В друга купа смесваме брашното, солта, маслото и ванилията. Започваме да добавяме по малко от брашнената смес в тази с млякото. Постепенно прехвърляме цялото количество. Омесваме меко тесто, което поставяме в купа, завиваме с фолио и с кърпа и оставяме на топло да втаса за около 45 минути. 
За крема: Слагаме половината кора от портокала (обелена, не настъргана), заедно с 250 мл. от млякото на котлона. Като заври млякото, намаляваме котлона, вадим кората и добавяме предварително разбитите с миксер яйца, захар, брашно и останалите 50 гр. мляко. Бъркаме енергично с телена бъркалка, за да не загори крема. Като се сгъсти добавяме ванилията и настърганата останала кора от портокала. Залепяме фолио към повърхността на крема, за да не хване коричка и го оставяме да изстине. 
Разточваме тестото на кора не по-дебела от 0,5 см. и с чаша изрязваме кръчета, които завиваме с фолио и кърпа и оставяме да втасат отново за около 15 минути. Пържим поничките в съд с много олио на средна температура. Необходимо им е много малко време от всяка страна. Изваждаме поничките и ги оставяме да се отцедят върху кухненска хартия. Като изстинат ги пълним с крема и поръсваме с пудра захар.

От това количество излизат 18-20 бр. понички.

Няма коментари:

Публикуване на коментар