понеделник, 8 декември 2014 г.

Бисквитена торта с точени блатове

Какво да купим?
За тестото:
250 гр. брашно
50 гр. горчиво какао
50 гр. пудра захар
1/4 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1 ванилия
150 гр. меко масло
1 яйце
1 - 2 с.л. прясно мляко

За крема:
300 гр. натурален шоколад
125 гр. течна сладкарска сметана без захар
1 с.л. ликьор
125 гр. меко масло
2 с.л. пудра захар
1 ванилия
За намазване: 100 гр. затоплен конфитюр
За поръсване: какао


Приготвяне
Смесете в купа всички сухи съставки. Добавете мекото масло, яйцето и прясното мляко. Разбъркайте всичко докато се получат трохи. Съберете трохите на топка и за кратко омесете тесто. Не месете дълго време, за да не започне да се отделя мазнината от брашното. Сложете тестото в найлонов плик и го оставете в хладилник за 30 минути. Разделете охладеното тесто на 5 части. Разточете ги една по една върху хартия за печете на тънки кори с дебелина около 4 - 5 мм. При разточването поръсвайте с малко брашно, ако е необходимо. След като разточите и изрежете корите ги пренесете в тава. Изпечете всички бисквитени части в загрята на 170 градуса фурна за около 8 - 10 минути. Наблюдавайте тестото, защото може бързо да прегори без да забележите. След като тестото се изпече го оставете да се охлади. 
За крема: кипнете сметаната и я отстранете от котлона. Сипете в нея начупеният шоколад и разбъркайте докато всичко се стопи и стане гладък крем. Добавете алкохола и ванилията и разбъркайте. Оставете крема да се охлади на стайна температура. Разбийте маслото на пухкав крем с пудрата захар и го смесете с шоколадовия ганаш. Разбийте добре с миксер. 
Намажете дъното и стените на кексовата форма с малко олио и я покрийте добре с найлоново фолио. Разнесете 1/5 от крема равномерно по фолиото като намажете и дъното, и стените. Поставете едната кора. Напръскайте я с мляко, за да омекне леко и по-лесно да попие крема. Така процедирайте с всички кори. Намажете я с половината от леко затопления конфитюр. Поставете втората кора и намажете с крем, след това третата кора и отново намажете. По същият начин процедирайте и с останалите две кори като измажете с останалия конфитюр предпоследната. Накрая покрийте всичко с крем и оставете формата в хладилника. Обърнете тортата в поднос и отстранете фолиото. Поръсете обилно с какао. 






Няма коментари:

Публикуване на коментар