неделя, 21 декември 2014 г.

Домашен хляб


Какво да купим?
1 и 1/2 ч.ч. топла вода
½ кубче жива мая
2 с.л. захар
550-600 гр. брашно
2-3 с.л. разтопено масло
1 с.л. сол

Приготвяне
Разтваряме маята в топлата вода и захарта. Добавяме една шепа брашно и разбъркваме добре. Завиваме купата с фолио и кърпа и оставяме на топло за 15 минути, докато шупне маята. След това добавяме към нея разтопеното масло и солта. Започваме да прибавяме брашно, разбърквайки с лъжица. Когато тестото стане трудно за бъркане се изсипва на плота и се доомесва с ръце. Оставя се в купата, намазва се с няколко капки олио, покрива се с фолиото и кърпата отново и се оставя на топло за около 20 минути. След това се омесва във формата на хлебче и се слага в намазнена и набрашнена правоъгълна форма за печене. Завива се отново и се оставя пак на топло да втаса, докато удвои обема си. Поръсва се с брашно и се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 35-40 минути. След като се извади се завива в кърпа и се оставя да изстине така.

1 коментар: