вторник, 9 декември 2014 г.

Питка-памук



Какво да купим?
240 мл. топло прясно мляко
240 мл. топла вода
220 мл. растително масло
3 с.л. захар
1 с.л. сол
20 гр. прясна мая или 7 гр. суха
840 гр. брашно 
1 жълтък за намазване 
1 с.л. прясно мляко
семена за поръсване

Приготвяне
Маята и 1 с.л. захар се разтварят в топлата вода. Покрива се с кърпа и се оставя на топло за 15 минути да шупне маята. Брашното се пресява. В купичката с мая се добавя леко затопленото мляко, останалата захар, солта и олиото. Шепа по шепа добавяме от брашното към другата смес и бъркаме с вилица. Постепенно ще се оформи тесто, което можем да прехвърлим на набрашнен плот и да доомесим. Не е задължително да се оползотвори цялото количество брашно, а може и да е необходимо малко повече. Разточва се на тънка кора. Може да разделите тестото на две и една по една да разточите частите. Режат се издължени равнобедрени триъгълници, които се навиват от към малката страна на към върха на мини кроасанчета. Подреждат се в тава, покрита с пекарска хартия. Завиват се с кърпа и се оставят за 30 минути във фурната, загрята на 50 градуса да втасат. След като втаса питката се намазва с разбит в прясно мляко жълтък и се поръсва със семена. Пече се около 15 минути в загрята на 180 градуса фурна, след което се слага фолио отгоре и се пече още толкова. След това се покрива пак с кърпа, докато се охлади леко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар