понеделник, 8 декември 2014 г.

Еврейска торта


Какво да купим?
За блатовете: 
10 белтъка
14 с.л. захар
250 гр. смлени орехи
2-3 с. л. брашно


За крема:
10 жълтъка
12 с. л. пудра захар
1/2 к.ч. прясно мляко
100 гр. смлени лешници
1 бял шоколад (100 гр.)
2 с.л. брашно
250 гр. масло 


Приготвяне
Продуктите за блата се разделят на две и се правят по-отделно, тъй като сместа трябва да се опече веднага след направата й, а двете кръгли форми от по 26 см. диаметър, не се събират едновременно във фурната (поне не в моята :) ). Белтъците се разбиват на сняг, добавя се захарта и много ситно смлените орехи. Накрая се добавя и малко брашно. Формата се застила с пекарска хартия. Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 10 минути. Следете блатовете да не изгорят, тъй като им трябва много малко време за печене. След като направя единият го оставям да изстине и през това време с останалата половина от съставките правя втори блат. След като се охладят изцяло блатовете, всеки един разрязвам на две. Така се получават 4 много тънки блата. За крема: жълтъците се разбиват с пудрата захар с миксер. Добавя се млякото и цялата смес се слага на тих огън, бъркайки непрекъснато. Добавяме смлените лешници и белият шоколад. Накрая – малко брашно за сгъстяване. След като се охлади кремът, добавяме и маслото. Разбъркваме до хомогенност и оставяме настрана да се охлади. 

Сглобяване: блат, крем, блат, крем.. до изчерпване. Накрая измазваме цялата торта с крем. Може да се поръси със смлени орехи или лешници. Оставя се в хладилник за 1 нощ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар