вторник, 9 декември 2014 г.

Торта с шоколадов и малинов мус




Какво да купим?
За шоколадовия блат:
200 гр. натурален шоколад
100 гр. масло
4 яйца
1 ванилия
1/3 ч.ч. кафява захар
щипка сол

За шоколадовия мус:
1 1/2 ч.ч. сладкарска сметана
200 гр. натурален шоколад

За муса от бял шоколад и малини:
300 гр. малини
1-2 с.л. захар
1 пакетче желатин
1 ч.ч. сладкарска сметана
200 гр. бял шоколад



Приготвяне
Подгответе си форма със свалящ се ринг, покрийте я с пекарска хартия. Разтопете шоколадът и маслото на водна баня. Оставете сместа да се охлади. Отделете жълтъците от белтъците. Прибавете жълтъците и ванилията към шоколадовата смес. Разбъркайте добре. Разбийте белтъците на сняг и внимателно прибавете на два пъти кафявата захар към тях. Бийте, докато белтъците станат на връхчета. Прибавете белтъчната смес към шоколадовата. Бъркайте внимателно с шпатула. Добавете щипка сол. Изсипете шоколадовата смес във формата и печете около 15 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато клечката излезе почти суха. Блатът трябва да бъде леко влажен. 
За шоколадовия мус: разтопете шоколадът на водна баня. Разбийте сметаната с миксер и я смесете с охладения шоколад с шпатула. Излейте мусът върху шоколадовия блат и охладете в хладилник. 
За мус от бял шоколад и малини: разтворете желатина в 5 с.л. студена вода, разбъркайте и оставете на страна. Пюрирайте малините. Прецедете ги и изхвърлете семките. Отцеденото, гладко пюре прехвърлете в тиган, добавете захарта и редуцирайте на бавен огън. Добавете желатинът и бъркайте, докато се стопи за минута. Натрошете белия шоколад в купа и го залейте с горещото пюре от малини. Бъркайте енергично, докато сместа стане хомогенна. Разбийте сметаната. Внимателно я добавете към сместа от бял шоколад и малини. Разбъркайте с помощта на шпатула. 
Сглобяване: в тортен ринг изсипете шоколадовият мус върху блата. След като стегне, отгоре изсипете и малиновия крем. Заравнете и охладете в хладилник за няколко часа. Загрейте ножа в гореща вода и го прекарайте по ръба на ринга, за да се отдели от тортата. Украсете с малини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар