понеделник, 8 декември 2014 г.

Дяволски шоколадова торта



Какво да купим? 
За блатовете:

9 с.л. какао
1 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. сода
1/4 ч.л. бакпулвер
120 гр. масло, стайна температура
1 1/2 ч.ч. захар
2 големи яйца, стайна температура
1/2 ч.ч. силно кафе
1/2 ч.ч. прясно мляко

За крема:
300 гр. натурален шоколад, начупен на парчета
200 мл. течна сладкарска сметана
70 гр. масло (може и по-малко)
сладко, конфитюр от ягоди/горски плодове/малини

Приготвяне
Смесваме в купа какаото, брашното, солта, содата, бакпулвера и разбъркваме. В друга купа разбиваме нарязаното на кубчета масло и захарта с миксера за поне 5 минути, докато се получи кремообразна смес. Добавяме едно по едно яйцата, като след всяко разбъркваме много добре. Смесваме заедно кафето и млякото. Добавят се половината от сухите съставки в маслената смес, а след това кафето и млякото и се разбърква бавно. След като се смесят, слагаме и останалата част от сухите съставки. Включете фурната на 180 градуса. Сместа е достатъчна за две форми с 18 см. диаметър. Разделете я на две и изпечете блатовете един по един. Печете около 30-35 минути като проверявате със суха клечка дали блата е готов. Извадете от фурната, оставете да се охлади и извадете от формата. 

За крема: разтопете шоколадът на водна баня, докато стане течен. Разбъркайте добре и прибавете сметаната към него. Накрая добавете маслото и разбъркайте до хомогенност. Сместа се остава да изстине на стайна температура поне за около час. Като се охлади крема, разбъркайте го с миксер, за да се получи кремообразна консистенция. 
Сглобяването: разрежете двата получени блата на две. Така ще получите 4 блата. Височината на тортата е около 10-12 см. Редувайте блат, сладко, крем, блат, сладко, крем до изчерпване на компоненти. Измажете тортата обилно с крем. Тортата е най-вкусна в деня на приготвянето й или ден след това. Дръжте я на хладно място, но не в хладилник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар