вторник, 9 декември 2014 г.

Тарталети с уиски крем




Какво да купим?
За тестото:

250 гр. брашно
150 гр. меко масло
100 гр. пудра захар
1 яйце
50 гр. фино смлени филирани бадеми
20 гр. фино смлян шамфъстък 
1 ванилия

За крема:
300 мл. прясно мляко
3 малки яйца
100 гр. захар
20 гр. масло
1 ванилия
50 гр. уиски ликьор
1/2 ч.ч. брашно


плодове (смокини, малини, ягоди)



Приготвяне

Маслото и захарта се смесват добре с вилица. Добавя се яйцето и ванилията. В купа се смесват сухите съставки и се прибавят към маслената смес. Омесва се тесто като се използва още брашно, ако е необходимо (ако тестото лепне). Формичките се запълват като топче от тестото се натиска с пръсти и избутва, докато покрие цялата площ на формичката. Надупчват се с вилица (и по дъното, и по стените) и се пекат в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 10 минути до златист цвят. Още топли, тарталетите се обръщат и изваждат от формичките. 

За крема: 250 мл. от млякото се слага в тенджера на котлона. Като заври млякото, намаляваме котлона и добавяме предварително разбитите с миксер яйца, захар, брашно, ликьор и останалите 50 гр. мляко. Бъркаме енергично с телена бъркалка, за да не загори крема. Като се сгъсти добавяме ванилията и маслото. Залепяме фолио към повърхността на крема, за да не хване коричка и го оставяме да изстине. Напълваме тарталетите с по 2 с.л. от крема и редим с плодове по избор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар