вторник, 9 декември 2014 г.

Морковена торта


Какво да купим?
За блата:
300 гр. брашно
4 яйца
300-350 гр. моркови
100 гр. орехови ядки /смлени на ситно/
240 мл. олио
300 гр. захар
1 ч.л. сода
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
ванилия
За крема:
175 гр. (1 кутийка) Рикота или Филаделфия"
2 пакетчета обикновено крема сирене (по 125 гр.)
1 кофичка заквасена сметана
100 гр. пудра захар /може и повече/
100 гр. орехови ядки на ситно за поръсване+парченца натрошен шоколад
аромат ванилия, аромат шоколад + парченца от натрошен млечен шоколад 

Приготвяне

Яйцата се разбиват със захарта, добавя се олиото. Брашното се смесва с набухвателите и се добавя към сместа. Накрая се слагат и настърганите на ситно моркови и орехите. Ароматизира се с ванилията и се разбърква добре. Пече се във форма, покрита с пекарска хартия в предварително загрята до 180 градуса с вентилатор фурна за около 40 минути (или на по-малка температура, но за малко повече време). Охлажда се леко и се изважда да изстине напълно върху решетка. Количеството е достатъчно за 26см. блат, който може да се разреже на 3 части или за 30 см. блат, разрязан на две.
За крема: продуктите се смесват с миксер. С получената смес се намазват изстиналите блатове и се покрива тортата отстрани и отгоре. Поръсва се с орехи и парченца шоколад.

Няма коментари:

Публикуване на коментар