понеделник, 8 декември 2014 г.

Кокосова торта „Дъга“


Какво да купим?
За блатовете:
280 гр. брашно
4 яйца
380 гр. захар
250 гр. масло
250 мл. кокосово мляко
100 гр. смлени бадеми
4 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
1 есенция ванилия/шоколад
4 сладкарски цвята (червен, син, жълт, зелен)
орехи

За крема I вариант:
250 гр. меко масло
500 гр. Маскарпоне
800 гр. (2 консерви) подсладено кондензирано мляко
130-150 гр. кокосови стърготини
пудра захар (на вкус)

За крема II вариант:
4 белтъка
300 гр. захар
540 гр. краве масло
150 гр. бял шоколад 

Приготвяне
Маслото за блата се разбива с миксер, добавя се захарта и отново се разбива. Овкусява се с есенцията и солта и се разбива до хомогенизиране. Едно по едно се слагат яйцата, при постоянно разбиване. Брашното се смесва с бакпулвера и се сипва в маслено-яйчената смес. Добавят се и бадемите и кокосовото мляко. Разбърква се. Тестото се разделя на 6 части и всяка част се оцветява с четирите основни цвята – червено, синьо, жълто и зелено (от червено и синьо се получава лилаво, а от червено и жълто - оранжево). Блатовете се пекат по отделно за 20 минути във форма с махащо се дъно и диаметър 26 см., покрита с пекарска хартия. Температурата на фурната трябва да е 160 градуса с вентилатор. Кремовете могат да бъдат много различни варианти. 
Първи вариант крем: Разбиваме Маскарпонето с половината от кондензираното мляко, а маслото - с другата половина и чак тогава обединяваме двете смеси. Добавяме стърготините. Купата се покрива със свежо фолио и се оставя за една нощ в хладилник, за да може кремът да стегне и стърготините да омекнат. 
Втори вариант крем: Захарта се сипва в касерола заедно със 190 мл. вода и се вари на умерен огън до получаването на сироп. Трябва да се получи гъстотата на глюкоза - когато се поръси от него върху чиния, да се образуват капчици. Белтъците се разбиват на пяна. Сиропът се налива на тънка струйка към белтъците, при постоянно бъркане, на висока скорост на миксера. Към белтъците се добавя на няколко пъти маслото, размекнато на стайна температура, а след това и шоколадът, предварително разтопен. 
Тортата се сглобява в тортен ринг. Блатовете се намазват с крем като последователността на цветовете е лилав, син, зелен, червен, оранжев, жълт. Намазва се и цялата тортата. Може да се поръси с орехи. Оставя се да се охлади за няколко часа в хладилник. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар