сряда, 31 декември 2014 г.

Торта Бяла Неделя




Какво да купим?

за блата:
7 яйца
7 с.л. захар
7 с.л. брашно
1 бакпулвер
2 ч.л. какао

за млечния крем:
500 мл. мляко
200 гр. захар
25 гр. нишесте
70 гр. брашно
100 гр. масло

за крокана:
200 гр. захар
100 гр. орехи на едро
масло на върха на ножа

за сметановия крем:
500 мл. животинска сметана
захар на вкус

за сиропа:
1 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. вода

за украсата:
30 гр. сметаната
30 гр. бял шоколад
30 гр. черен шоколад



Приготвяне
Разделяме яйцата на белтъци и жълтъци. Разбиваме жълтъците с по-голямата част от захарта на пяна. Разбиваме белтъците на сняг в друг съд с последната лъжичка захар. Смесват се белтъците и жълтъците и се разбърква внимателно с шпатула. Бакпулверът се добавя към брашното, предварително пресято, заедно с какаото. Сухите съставки се добавят към течните и се бърка внимателно до хомогенност. Сместа се изсипва във форма с диаметър 24 см., предварително намаслена или покрита с пекарска хартия. Пече се в предварително загрята на 220 градуса фурна, около 25 минути.

За крема: кипнете млякото и захарта и към тях добавяме нишестето и брашното. Бъркаме до хомогенност и чакаме да клокне на котлона. Като се охлади добре, добавяме и маслото и го разбиваме на бавна скорост с миксера. Отнема време, защото сместа трябва да е много добре хомогенизирана.

За крокана: захарта се разтопява и към нея се добавят орехите. Разбърква се с лъжица всичко докато е още на котлона и се изсипва върху пекарска хартия предварително намазана с масло. Като изстине, смиламе крокана в блендер или счукваме в хаванче.

За сиропа: захарта и водата се кипват. Оставят се настрана да се охладят много добре.

За сметановия крем: сметаната и захар на вкус се разбъркват с мискера на сняг.

Сглобяване: блатът се реже на 3 равни части. Първият блат се поставя в поднос и се стяга в тортен ринг. Сиропира се и се намазва с целия млечен крем. Поръсва се обилно с крокан. Слага се вторият блат, който също се сиропира и намазва с разбитата сметана. Отново се слага крокан на плътен слой. Следва третия блат, който също се сиропира. Тортата се завива плътно с прозрачно фолио и се оставя в хладилника за една нощ. На следващият ден прокарваме нож между тортата и ринга, за да я отделим от него. Махаме тортения ринг и измазваме цялата торта с останалата разбита сметана. Прави се борд от розички със сладкарски пош. В центъра се изсипва разтопения на водна баня бял шоколад, смесен със сладкарската течна сметана. Още преди да стегне се разтопява черен шоколад и се „рисуват” шарки върху белия шоколад с клечка за зъби. Страниците на тортата се покриват с крокан. Може да се направят мрежички от останалия черен шоколад, които след като стегнат във фризера да се натрошат върху тортата.
   

Няма коментари:

Публикуване на коментар