понеделник, 8 декември 2014 г.

Малинова панна кота


Какво да купим?
200 мл. прясно мляко
150 гр. заквасена сметана
100 гр. захар
1 желатин (10 гр.)
ванилия
100 гр. малини


За малиновото желе:
200 гр. малини
50 гр. захар
2 с.л. вода
1/2 пакетче желатин

Приготвяне
Поръсете малините за желето със захарта и водата и ги загрейте до стопяването на захарта и отделянето на сока им. Прецедете през гъста цедка или тензух и докато е още топло желето към него прибавете предварително накиснатия в 1-2 с. л. студена вода желатин. Разбъркайте и оставете настрана. Добавете малко захар към изцедения сок и сложете отново на котлона докато заври и се сгъсти. След като изстине ще се получи гъст сироп, с който може да украсите и полеете панна котата. Накиснете цялото пакетче желатин с 5 с.л. студена вода, разбъркайте добре и оставете настрана. Загрейте прясното мляко заедно със захарта, докато тя се стопи като не оставяте да заври. Прибавете накиснатия желатин и разбъркайте, докато се разтвори напълно в топлото мляко. Оставете да се охлади, а през това време разбийте заквасената сметана и към нея на тънка струйка прибавете охладеното прясно мляко. В подходяща форма или купички излейте 1/3 от млечната смес и цялото малиновото желе. Оставете в хладилника да стегне за 20 минути. Извадете и поставете част от малините с разстояние между всяка, така че да може да проникне млечната смес между тях и ги залейте с нея. Поставете отново в хладилника да стегне, но този път десертът трябва да престои там поне 3 часа до пълно стягане. След това се обръща в поднос. Ако не излиза панна котата, потопете съда в друг, по-голям съд с гореща вода за 5 сек. Украсете със сгъстения сироп и малинки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар