понеделник, 8 декември 2014 г.

Лесна орехова торта /подобна на Гараш/


Какво да купим?
За 2 блата:
6 яйца
7 с.л. захар
8 с.л. брашно
7 с.л. смлени орехи
2 ч.л.бакпулвер
2 ч.л. какао
1 ванилия
 
За сиропа:
1/2 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
1 с.л. какао
 
За крема:
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 1/2 с.л. нишесте
1 1/2 с.л.какао
1/4 ч.ч. пудра захар
60 гр. краве масло
1 ванилия
1/2 ч.ч. смлени орехи 


Приготвяне
Продуктите са за 1 блат, който се разделя на два след изпичане и изстиване. Формата е с диаметър 22 см. Блатовете не стават дебели. Тортата наподобява торта Гараш на вид и вкус. Жълтъците се разбиват със захарта, добавят се пресетите сухи съставки и орехите. Накрая се разбиват отделно белтъците, добавят се към останалата смес и се разбъркват внимателно със силиконова шпатула. Формата се покрива с пекарска хартия и сместа се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност (проба с клечка). След като добре изстине, блатът се разрязва на две. 

За крема: млякото се сварява, добавя се маслото, захарта и смесените нишесте и какао. Бърка се непрекъснато на котлона и при сгъстяване се добавя ванилията и орехите. Кремът се оставя настрана да стегне. 
За сиропа: кипва се водата и се добавят захарта и какаото. Оставя се около 5 минути да поври до сгъстяване. След като изстине сиропът се сгъстява още. Сглобяване: Единият блат се сиропира, намазва се с крем, покрива се с другия блат, който също се сиропира. Цялата торта се измазва с крем и се покрива със ситно смлени орехи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар