понеделник, 8 декември 2014 г.

Меденки




Какво да  купим?
650 гр. брашно 
2 яйца (стайна температура)
140 гр. кафява захар
140 гр. бяла захар
200 мл. олио
1/2 ч.ч. мед  

2 ч.л. канела
1/2 ч.л. стрит карамфил
2 щипки индийско орехче 
1/3 ч. л. сода
малко оцет 



Приготвяне
Разбийте много добре яйцата. Добавете захарта и отново разбийте до побеляване и прибавете олиото. После добавете канелата, индийското орехче, карамфила и медът. Полейте содата с няколко капки оцет да шупне. Добавете и нея към сместа. Разбъркайте и започнете да добавяте брашното. Тестото трябва да е умерено твърдо. Плотът се поръсва с брашно и тестото се разточва на кора с дебелина около половин сантиметър. С чаша или формичка се изрязват меденките чрез натискане. Редят се в тава, застлана с пекарска хартия. Меденките се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса. Времето за печене зависи от това колко са големи – около 7 минути. Не трябва да се препичат, вадят се при златист загар. Могат да се направят топчета, които след това да се издълбаят леко, напълнят с мармалад и слепят. Меденките се редеят в кутия и се оставят ден-два да престоят в нея, за да омекнат. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар