вторник, 9 декември 2014 г.

Торта Рафаело



Какво да купим? 
За блатовете:
6 яйца
180 гр. захар
160 гр. брашно
1 ванилия

За крема:
400 гр. подсладено кондензирано мляко (консерва)
250 гр. масло
50 гр. кокосови стърготини
100 гр. бял шоколад
есенция ром


II вид крем:

125 гр. размекнато масло
200 гр. бял шоколад
400 гр. заквасена сметана
200 мл. сладкарска сметана
кората от 1 лимон
1 ванилия
50 гр. кокосови стърготини

За напояване на блатовете:
прясно мляко или компот
 
За украсата:
част от крема
1 пакетче филирани бадеми
8 бонбонa Рафаело или малини

Приготвяне
Белтъците се разбиват на сняг с малка част от захарта и щипка сол. Жълтъците също се разбиват в друга купа с останалата захар и ванилията. Белтъците се прехвърлят на няколко пъти при жълтъците като бъркането вече е с шпатула и се внимава да не спадне въздуха. Добавя се пресятото брашно и се разбърква до хомогенност. Форма с диаметър 26 см. се застила с пекарска хартия. Сместа се изсипва първо в кръг и накрая в центъра, за да не се издуе блата в средата. Пече се в предварително загрята на 170 градуса за около 30 минути. Проверява се с клечка готовността. Блатът се отделя с нож от страните на формата и се остава да изстине. 
За крема: с миксер се разбиват кондензираното мляко и мекото масло. Добавят се кокосовите стърготини и есенцията за аромат. Накрая – настъргания шоколад. Кремът се оставя в хладилник да стегне, докато блатът изстине. 
Сглобяване: блатът се разрязва на 3 с дълъг и остър нож тип „трион“. Първият блат се напоява с малко мляко, намазва се с крем, слага се вторият блат и т.н. Тортата се стяга с ринг за 1 нощ. Накрая цялата торта се измазва с останалия крем и се поръсва отгоре с  кокос и ситно смлени филирани бадеми. Нареждат се бонбоните Рафаело или малини. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар