понеделник, 8 декември 2014 г.

Лимонова торта с малини


Какво да купим?

За блата:
150 гр. захар
100 гр. меко масло
50 мл. олио
4 големи или 5 малки яйца
250 гр. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 ½ с.л. настъргана лимонова кора
1 ½ с.л. настъргана кора от лайм
2-3 с.л. лимонов сок

За крема:
380 гр. цедено кисело мляко
250 гр. Маскарпоне
70 гр. крема сирене
лимонова кора
кора от лайм
200 гр. захар
50 мл. уиски ликьор
2 ванилии
1 пак. желатин
малини по желание
 
За сиропа:
80 гр. захар
50 мл. вода
50 мл. лимонов сок
1 с.л. масло

За желето:
1 пак. желатин
1 лимон (сок и кора)
200 мл. вода
лимонова есенция
100 гр. захар
10 мл. ликьор
жълта боя

Приготвяне

Загрейте фурната на 180 градуса. Застелете формата, в която ще печете с пекарска хартия. Разбийте маслото, олиото и захарта на пухкав крем. Добавете лимоновия сок и настърганите кори от лимон и лайм. Прибавяйте едно по едно яйцата без да спирате миксера. Добавете пресятото брашно с бакпулвера и намалете миксера, докато разбие сместа до хомогенност. Изсипете във формата и загладете. Пече се около 20 минути като се проверява за готовност с клечка. Извадете от фурната, минете с нож по ръба, за да отделите блата от стените на формата и я освободете. Оставете блата да се охлади напълно. След това го разрежете на две. 

За сиропа: Поставете в тенджера всички съставки и загрейте, докато се стопи захарта. След това оставете сиропа за 10 минути настрана, за да се охлади леко. Не трябва да е горещ. Сиропирайте долния блат. 
За крема: Сложете в купа всички съставки без желатина и плодовете. Опитайте на вкус и ако желаете добавете още захар. Разтворете желатина в 4 с.л. вода и изчакайте 5 мин. След това го разтопете на водна баня и го добавете на тънка струя към крема като бъркате с миксера. Оставете крема за 10 минути в хладилника. 
Сглобяване: Стегнете цялта торта в тортен ринг, за да стане равномерна и красива. След това намажете обилно вече сиропирания долен блат с половината крем. Наредете измити и подушени малини. Намажете с останалия крем. Сложете отгоре вторият блат. Сиропирайте и него. 
За желето: Сложете водата, лимоновия сок и цялата лимонова кора в тенджера. Като заври течността, извадете лимоновата кора. Добавете всички останали съставки без желатина. Него разтворете в 8 с.л. вода и след 5 минути добавете към вече премахнатия от котлона сироп. Разбъркайте, докато се разтвори целия желатин. Оставете на страна, а след 10 минути приберете в хладилника. Проверявайте през 10 минути дали желето е започнало да стяга. Като усетите, че вече е готово, наредете малини върху сиропирания втори блат и залейте с желето. Приберете отново в хладилника за няколко часа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар