понеделник, 8 декември 2014 г.

Лятна зеленчукова шарлота


Какво да купим?
600 гр. тънки, дълги патладжани
600 гр. тиквички
600 гр. червени чушки
600 гр. пълномаслена извара
400 гр. заквасена сметана
200 гр. крем сирене
80 гр. орехи
3 скилидки чесън
80 мл. олио
1 връзка копър
1 връзка магданоз
1 пакетче желатин
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне

Чушките се изпичат, слагат се в купа, покриват се с фолио за свежо съхранение и се оставят да се задушат. Обелват се и се накъсват на ленти. Патладжаните се нарязват на кръгчета с дебелина 1 см. Посоляват се и щом се отцедят от горчивия сок се измиват и се подсушават. Заливат се с половината олио и се разбъркват. Запичат се на грил тиган. Тиквичките се нарязват по същия начин, посоляват се и се поливат с останалото олио. Разбъркват се и също се изпичат. Желатинът се накисва в 50 мл. студена вода. Щом набъбне са загрява на водна баня до втечняване. Заквасената сметана, крем сиренето и изварата се смесват и се разбиват с миксер. Към тях се прибавят наситнените копър и магданоз, чесънът, стрит на паста с малко сол, натрошените на ситно орехи, сол, черен пипер и желатинът. Разбърква се добре. Стените и дъното на стъклена купа се покриват с фолио за свежо съхранение. По тях красиво се подреждат изпечените зеленчуци като се редуват, започвайки от лентите чушки в средата. Във вътрешността се изсипва ароматната смес, заравнява се и отгоре се покрива със зеленчуци. Купата се покрива с фолио и се оставя в хладилник за около 4 часа. След това се обръща върху голяма чиния и се отстранява фолиото.

Няма коментари:

Публикуване на коментар